Rot- och Rut-avdrag

Rot- och Rut avdrag

Ska du flytta? Eller funderar du på att sälja din bostad? Då kan det finnas en möjlighet att nyttja rut- eller rot-avdraget. Att få hjälp med flyttstädningen känns kanske mer aktuellt om du slipper halva arbetskostnaden. Eller kanske du kan få mer betalt för din bostad om du river en vägg eller bygger en ny veranda. Med skatteavdraget kan du få tillbaka upp till 50 000 kronor per person och år. Avdragen täcker hälften av arbetskostnaden vid om-, till- och nybyggnad och vid köp av hushållsnära tjänster.

Avdrag

Vi brukar sammanfatta rut- och rot- avdrag i begreppet husarbeten. Rut-avdrag är en beteckning för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Rot-avdrag står för Reperation, ombyggnad och tillbyggnad. Skattereduktionen innebär en möjlighet för privatpersoner att få avdrag för hushållsnära tjänster, eller vid om-, ny- och tillbyggnad. Begreppet RUT och ROT som skattereform infördes den 1 Juli 2007. Grundregeln för hushållsnära tjänster är att du ska bo i bostaden, vill du däremot nyttja rot- avdraget måste du äga bostaden. Du kan inte få skattereduktion för mer än du ska betala i slutlig skatt och beloppet får inte överstiga mer än 50 000 kronor per år och person.

Om-, ny- och tillbyggnation

Det går bra att nyttja rot-avdraget innan eller i samband med att du ska flytta eller sälja din bostad. Många gånger går det att få tillbaka mycket mer än du måste lägga för att öka värdet på ditt objekt. Rot- avdraget täcker hälften av kostnaden om du till exempel passar på att bygga en altan, byta köksluckor, fräscha upp med nya vitvaror eller kakla om ett av våtutrymmena. Du kan inte få skattereduktion för material eller för resekostnader i samband med arbetet. Bor du i bostadsrätt kan du endast få avdrag för arbete inne i bostaden. Till exempel kan du inte få avdrag om du vill höja värdet med en balkong.

Flytt

Avdraget täcker inte flytthjälp i form av packning, bärhjälp eller bortforsling. Däremot kan du anlita en städfirma som utför flyttstädningen. Flyttstädningen är ett stort jobb, det ska putsas fönster, alla skåp ska torkas, alla tak dammas av, vitvaror och sanitär inredning ska skrubbas och ugnen ska rengöras. Redan innan avdraget kan det vara skönt att slippa den biten. Men med rut- avdraget behöver du bara betala hälften av arbetskostnaden för att få städningen utförd.


Alla våra företag är godkända

Alla våra anslutna företag är godkända och uppfyller kriterierna för våra kvalitéts- och trygghetskrav. Såsom att alla lagstadgade tillstånd och försäkringar finns (f-skatt, moms etc). Samt att all personal är utbildad för de uppdrag de skall genomföra.