Flyttstädning

Flyttstädning

Om du själv ska flyttstäda bör du tänka på att det tar mer tid än du tror. Det kan vara bra att börja städningen ca 2 veckor innan du lämnar bostaden. Du ska även se till att du hinner städa den tomma bostaden mellan det att du flyttar ut tills att de nya tar över bostaden. Att göra en checklista innan man sätter igång med städningen kan vara ett bra hjälpmedel för att inte missa något. Man måste vara mycket noggrann för det lär den som flyttar in efter dig vara. De ser allt! Fusk lönar sig inte och flyttstädning är mycket mer än en dammsugning!

Börja i tid

Det är bra att börja med taken någon månad innan flytten äger rum. Sopa bort spindelväv och tvätta bort flug eller spindelavföring som finns (små bruna prickar). Torkas bäst bort med en lite fuktad tvättduk. En stabil stol kan vara bra att använda. Man kan även passa på att rensa ventilationsgaller och spjäll. Taken kan man hinna på en eftermiddag om man inte är ensam. Medan du packar och exempelvis har tömt ett skåp eller en låda kan det vara bra att ha en hink med skurvatten redo för att torka ur direkt så det är gjort. Passa på att ta bort till exempel smuts och gammal tejp.

Köket

När taken är färdiga kan det vara bra att se över köket. Är ugnen smutsig? Sätt familjen på att diska ugnsplåtarna medan ett tunt lager av grönsåpa stryks på väggar och på botten av ugnen. Värm upp ugnen till ca 100 grader och låt verka cirka en kvart. Vänta tills det svalnat och torka rent. Detta kanske man får upprepa vid flera tillfällen under den sista månaden. Är ugnen riktigt nersmutsad så kan man använda en skrapa med ett nytt blad så att ugnen inte repas.

Toalett och våtutrymme

Ta en titt i duschen eller under badkaret. Det kanske var ett tag sen sist? Rensa avloppet, skölj och gör rent så har du det färdigt. Kom ihåg golvbrunnen och vattenlåsen till alla avlopp. Använd en gammal tandborste så går det hela ganska snabbt. Hur ser toaletten ut? Kalk och urinavlagringar i böjen? Du kan använda ättiksyra och låta stå några timmar. Vid mycket kraftiga avlagringar rekommenderar man användning av avkalkningsmedel, vilket finns att köpa i de flesta butiker.

Anlita en städfirma

Ofta är det mycket att tänka på i samband med flytten. Ett alternativ för flyttstädningen är att kontakta en städfirma. Många tycker det är skönt att slippa det ”sista” och att veta att arbetet blir korrekt gjort.


Alla våra företag är godkända

Alla våra anslutna företag är godkända och uppfyller kriterierna för våra kvalitéts- och trygghetskrav. Såsom att alla lagstadgade tillstånd och försäkringar finns (f-skatt, moms etc). Samt att all personal är utbildad för de uppdrag de skall genomföra.