Adressändring

Ska du flytta? Eller ska du vistas på annan ort en tid och behöver tillfällig eftersändning?

Adressändring.se

Det snabbaste och enklaste sättet idag är att anmäla sin flytt via adressändring.se. Du får en förtryckt blankett som ska skickas till skatteverket. De stora postoperatörerna meddelas också förändringen då adressändring.se samarbetar med skatteverket, posten och Bring Citymail. Tänk dock på att själva flyttanmälan är gratis att göra. Det som kostar extra är beställningen av eftersändning. Vill du bara göra en flyttanmälan kan du göra det via skatteverket.se med hjälp av e-legitimation eller genom att skriva ut och skicka in rätt blankett.

Flyttanmälan

Har du en e-legitimation måste du anmäla adressändring två dagar innan bostadsbyte, saknar du en e-legitimation ska du räkna med att anmälan ska göras minst 5 dagar innan flytt sker. Du kan välja att betala för eftersändning av din post direkt när du gör din anmälan, gör du inte det skickas en bekräftelse och ett inbetalningskort till den nuvarande folkbokföringsadressen. Du måste tänka på att namnge alla personer i hushållet som ska flytta och deras personnummer. Det ska förhindra att ingen obehörig ändrar din adress och görs inte automatiskt. Även att tänka på är att för personer under 16 år gäller särkilda rutiner och i detta fallet ska man kontakta Svensk adressändrings kundtjänst. Det skickas alltid hem blanketter i samband med adressändring dessa ska skrivas under och skickas till skatteverket.

Eftersändning

Normal eftersänds post i 12 månader. Denna period går att förlänga om man kontaktar kundtjänst och anger ett kontrollnummer. Perioden förlängs då i 12 månader till och kostar lika mycket som en vanlig flyttanmälan. Man kan också beställa tillfällig eftersändning om man till exempel ska vistas eller studera på annat ort. Vill du ha tillfällig eftersändning mer än 6 månader kan du anmäla “särskild postadress”. Det fungerar som en flyttanmälan men adressen där du är folkbokförd blir oförändrad. Detta passar bra om man kanske veckopendlar eller liknande.

Lagring av post

Om man inte vill ha posten varken hem eller till sin tillfälliga adress kan man beställa lagring av posten. Det betyder att posten inte delas ut under den tid du angett på din beställning. Att lagra sin post går bra i 6 månader, det går även att hämta ut sin post under denna perioden enligt överenskommelse med utdelningskontoret.

Pris

Att göra en flyttanmälan kostar inget. Pris för att få posten eftersänd varierar beronde på ålder, om du är studerande, ungdom eller om du gör det på ett kontor eller på hemsidan. 12 månaders eftersändning kostar 430 kr för personer över 26 år, och 195 kr för studerande eller personer under 26 år. I priset ingår ett sett flyttkort.

Bra att veta

Du kan inte göra namnändring via adressändring.se och två personer som ska flytta ihop kan inte göra någon anmälan gemensamt. I dag är det också en ny lag som säger att det ska anges ett nummer för din lägenhet.


Alla våra företag är godkända

Alla våra anslutna företag är godkända och uppfyller kriterierna för våra kvalitéts- och trygghetskrav. Såsom att alla lagstadgade tillstånd och försäkringar finns (f-skatt, moms etc). Samt att all personal är utbildad för de uppdrag de skall genomföra.